Aktualności

Dom Rietvelda w Utrechcie ... nowoczesny od 90 lat.

data dodania: 2014-03-18

Architektura jest dziedziną, która podlega bardzo szybkim i intensywnym przemianom. Ciągły wysyp nowych materiałów oraz technologii, zmiany zasad i sposobów tworzenia projektów, czy też trendów sprawiają, że budynek w fazie projektowania uznawany za nowatorski, po zakończeniu budowy stawał się po prostu zwyczajny, a po kilku latach sprawiał wręcz wrażenie przestarzałego i nieciekawego. Są jednak projekty domów, które mimo upływu czasu nadal zachwycają swoją nowoczesną bryłą i stylem, zupełnie jakby były wybudowane zaledwie przed kilkoma dniami, a nie ... 90 lat temu.

Dom Rietvelda w Utrechcie

Dom w Utrechcie zaprojektowany został przez Gerrita Thomasa Rietvelda, holenderskiego architekta i projektanta mebli w 1924 dla dr Truus Schröder-Schräder. Jest jednym z najlepiej znanych przykładów De Stijl (neoplastycyzmu), który charakteryzował się zastosowaniem dwóch podstawowych linii pionu i poziomu, a także trzech kolorów zasadniczych (żółty, niebieski i czerwony) oraz trzech "niekolorów" (biel, czerń i szarość). Ten dwupiętrowy budynek zdecydowanie wyróżnia się spośród otaczającej go architektury. Jego bryła jest kolarzem płaszczyzn i linii, izolujących poszczególne części od siebie i dających im pełną niezależność dzięki czemu uzyskano efekt rozdzielenia budynku na poszczególne bryły geometryczne. Kolory zostały dobrane tak, aby wzmocnić plastyczność elewacji, mamy więc białe płaszczyzny wraz z prostymi poręczami, czarne obramowania prostokątnych otworów okiennych oraz czerwone i żółte liniowe elementy wykończenia. Co ciekawe początkowy projekt zakładał, wykonanie budynku w całości z betonu. Okazało się to jednak zbyt drogie w realizacji i betonowe pozostały jedynie fundamenty i balkony, natomiast ściany wybudowano z cegieł.

Przestrzeń wewnętrzna niewiele różni się od tej zewnętrznej. Zastosowano tu podobny układ powierzchni oraz tą samą paletę barw. W przypadku parteru możemy mówić jeszcze o "tradycyjnym" rozmieszczeniu pomieszczeń, gdyż wokół centralnie umieszczonej klatki schodowej znajduje się kuchnia oraz trzy pokoje. Poddasze natomiast zostało zaprojektowane tak, aby tworzyć dynamiczną i zmienną przestrzeń otwartą. Efekt ten, uzyskano stosując system przesuwanych i obrotowych paneli, który pozwalał w zależności od potrzeby na stworzenie wielkiego, otwartego salonu lub kilku mniejszych oddzielnych pokoi. Interesująca jest również sprawa okien, które aby sprostać rygorystycznym normom o przecinaniu płaszczyzn De Stijl, otwierają się jedynie pod kątem 90 stopni do ściany.

Po śmierci pani Schroeder w 1985 budynek został odrestaurowany i obecnie jest otwarty dla zwiedzających. W 2000 roku został wpisany na listę zabytków światowego dziedzictwa UNESCO.

GC

źródło fot.:  Hay Kranen / CC-BY'  oraz nl.wikipedia

 

Wrzesień 2018
data dodania: 2018-09-18

Na dziedzińcu jednego z największych muzeów świata, jakim jest londyński Victoria and Albert Museum, stanął niezwykły budynek. Wysoki na dwa piętra, wielopokojowy, intrygujący połyskiem świeżego drewna. Czy to możliwe, że mamy do czynienia z projektem domu jednorodzinnego w tym właśnie miejscu? Jak się okazuje, nie do końca – ale jest to rozwiązanie, które powinien wziąć pod uwagę każdy inwestor, rozważający wzniesienie gniazda rodzinnego. MultiPly, czyli wielopoziomowy... więcej...

data dodania: 2018-09-17

Wybór między dwoma biegunami projektowania architektonicznego – epatowaniem i wtapianiem się w tło – jest o wiele łatwiejszy w przypadku ciemnego, iglastego lasu. W tym ostatnim po prostu nie wypada uderzać po oczach fasadą ani bryłą.
Tak przynajmniej sądzą autorzy projektu budynku jednorodzinnego z nowojorskiej firmy Deborah Berke Partners, w której zamówiono projekt domu przewidzianego dla leśnej części stanu Connecticut. Zleceniodawcom zależało, by dom „wtopił... więcej...

data dodania: 2018-09-15

Czy trudno o projekt domu jednorodzinnego, który ma zostać wzniesiony na zboczu? Nie, sporo jest takich rozwiązań, ze spadzistym zboczem ukrytym lub „wkopanym” w piwnicę i kilkoma figlami architektonicznymi między pokojami na różnych wysokościach. Nachylenie zbocza nigdy jednak nie przekracza w takim wypadku 15 procent. Tymczasem dom w Los Angeles, przyklejony niejako do zbocza, wznosi się na trzy piętra w górę u boku niemal pionowego urwiska, o które się opiera. To niebanalne... więcej...

data dodania: 2018-09-13

Może nie do końca tak. Ale dwupiętrowa plomba na ulicach Nowego Orleanu, zaprojektowana przez niskobudżetową, ale skłonną do odważnych eksperymentów pracownię architektoniczną Office of Jonathan Tate pokazuje, jak wiele można osiągnąć w dziedzinie projektów domów jednorodzinnych, jeśli stawia się na spójność koncepcji, nawet kosztem sięgnięcia po niebanalne materiały.

 

więcej...
data dodania: 2018-09-09

Brytyjscy architekci opatentowali pomysł na położoną nad brzegiem morza budkę, służącą do przebierania się: niewielka kabina na plaży w Eastbourne, pomalowana w typowe dla regionu kolory, jest się w stanie obracać zgodnie z ruchem słońca, przez cały dzień zapewniając maksymalne nasłonecznienie zziębniętym plażowiczom.
Ale dlaczego właściwie ograniczać się do kabiny kąpielowej? Skoro możliwe jest niskonakładowe i niskoenergetyczne obracanie budynku na obrotowej... więcej...

data dodania: 2018-09-07

Po fascynacji nowoczesnością zawsze przychodzi czas na zachwyt prostotą. Dach nad stacją lokalnej wąskotorówki, łączącej campus Princeton University z miastem, mógłby, technologicznie rzecz biorąc, powstać w głębokim antyku, a jednak uderza jego nowoczesność i prostota. Czy nie warto wykorzystać takiego rozwiązania w projektach zadaszenia domów jednorodzinnych?

więcej...
data dodania: 2018-09-04

To jedno z najbardziej błyskotliwych rozwiązań architektonicznych ostatnich miesięcy: mobilne okiennice, balkony i ich zadaszenia, które otwierają się – no cóż, polszczyzna oferuje tu niewiele metafor: jak płatki kwiatu albo skrzydła motyla.
Takie rozwiązania zafundował sobie w swoim dwupiętrowym domu w Zurychu, nazwanym już „Ballet Mecanique” bajecznie bogaty kolekcjoner rzeźb mobilnych. Ale sama koncepcja, autorstwa pracowni Manuel Herz Architects jest do zrealizowania... więcej...

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zamknij